nieuws

Draai de btw-verhoging terug via miljonairsbelasting

Per 1 januari is de btw op boodschappen verhoogd van 6 naar 9 procent. Vooral voor mensen met een laag- en middeninkomen en voor het MKB komt dit hard aan. Mensen zien daarnaast hun energierekening, zorgpremie, huur en kinderopvangkosten stijgen. Dat moet anders. SP-leider Lilian Marijnissen stelt voor om dit recht te trekken. Zij wil een miljonairsbelasting waarmee de verhoging van de btw teruggedraaid kan worden. De steun voor haar voorstel blijkt groot.

De miljonairsbelasting is een belasting voor miljonairs, waarbij 2% extra belasting geheven wordt op het vermogen boven de één miljoen euro. Voor mensen met een vermogen tot een miljoen euro verandert er dus niets. Lilian Marijnissen: “Wij belasten de superrijken een beetje meer en kunnen hiermee de oneerlijke btw-verhoging terugdraaien. Dat is rechtvaardig en bovendien hard nodig.” 

Uit een peiling, uitgevoerd door Maurice de Hond, blijkt dat maar liefst 70% van Nederland het voorstel van Marijnissen steunt om miljonairs een extra belasting te laten betalen waarmee de btw verhoging teruggedraaid kan worden. Opvallend is dat een ruime meerderheid van de kiezers van alle partijen achter het idee staat. Alleen van de VVD-kiezers vindt slechts de helft het een goed idee.

Ook internationaal gaan steeds meer geluiden op om de superrijken een rechtvaardigere belasting te laten betalen. Zo stelde de socialiste Alexandria Ocasio-Cortez in de VS recent nog een toptarief van 70% belasting voor de allerrijksten voor. De oproep van Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in Davos ging de wereld over. Bregman riep de superrijken op om belasting te betalen.

Het voorstel om met de opbrengst van een miljonairsbelasting de btw-verhoging terug te draaien deed Marijnissen op haar ‘Vriendendag’. Ruim 15.000 mensen hebben zich aangemeld als vriend van de beweging ‘Tijd voor Rechtvaardigheid’ die Marijnissen in september startte.  

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers