Winst voor aandeelhouders boven controle op witwassen?

Honderden miljoenen euro's konden criminelen witwassen via ING, omdat de bank te weinig toezicht hield. De Nederlandse banken doen zulke grote beloftes aan aandeelhouders over de rendementen die ze binnen zeggen te kunnen halen dat er geen geld overblijft voor de controle op transacties. SP-Kamerlid Mahir Alkaya: 'De controle op transacties levert banken niks op, maar kost ze alleen maar geld. Dat zou ten koste gaan van het geld dat ze kunnen uitkeren aan de aandeelhouders. Ondertussen krijgen gewone spaarders 100 keer minder dan een aandeelhouder uitbetaald. De minister moet zo snel mogelijk met de banken in gesprek om er voor te zorgen dat zij dit geld allereerst inzetten om de controles op witwassen op orde te krijgen en vervolgens om de profijtkloof tussen aandeelhouders en mensen met een spaarrekening te verkleinen. Doen zij dit niet vrijwillig, dan is wat mij betreft een verbod op winstuitkering niet uitgesloten.'

Voor de financiële crisis van 2008 lagen de rendementseisen bij banken ook te hoog. Dit leidde tot een gokcultuur waarin aandeelhouders erg veel winst hebben gemaakt en bankiers hoge bonussen hebben gekregen. Toen het echter fout ging moest de samenleving voor de kosten opdraaien. 'Je kunt een hoge rendementseis enkel waarmaken door aanzienlijke risico's te nemen' zegt ook Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank. Hij vindt net als de SP dat banken moeten aanvaarden dat zij minder winsten realiseren en een lager rendement aan hun aandeelhouders kunnen beloven als zij aan alle regels voldoen. Maar dat gaat niet vanzelf. Alkaya: 'Als bankiers er voor kiezen om miljarden uit te keren aan aandeelhouders in plaats van te investeren in degelijke controles, laat ze dan ook voor de rechter verschijnen zodra het mis gaat. Maar geen enkele bankier kwam voor de rechter na de witwasaffaire bij ING, omdat dit kabinet een schikking goedkeurde. Ik wil een garantie van het kabinet dat dit nooit meer mag gebeuren.'

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers