nieuws

Futselaar: verrot systeem leidt tot massale varkensfraude

Frank Futselaar

Er zijn in Nederland maar liefst 2,3 miljoen meer varkens dan de officiële cijfers vermelden. Deze massale varkensfraude werd vandaag aangetoond door Varkens in Nood. SP-Kamerlid Frank Futselaar: 'De concurrentie onder de varkensboeren is moordend, want zij staan onder grote druk van de grote bedrijven om maar zo goedkoop mogelijk te produceren. Het systeem is verrot. Een boer die verlies maakt kan niet investeren in diervriendelijkere of brandveiligere stallen en gaat misschien zelfs overwegen om te frauderen met mest of varkensaantallen. Boeren, omwonenden én dieren zijn uiteindelijk de dupe. Toch is fraude onacceptabel. De minister moet daarom binnen een maand alle varkensstallen laten controleren op aantallen varkens.'

Meer dieren dan is toegestaan in stallen betekent ook dat het dierenwelzijn nog verder achteruitgaat. De SP wil daarom op korte termijn maatregelen. Naast een snelle telling, is ook een degelijk registratiesysteem voor varkens noodzakelijk om toekomstige fraude tegen te gaan. Daarnaast heeft de SP aanvullende voorstellen voor brandveiligere stallen en lagere biggensterfte. Bij het Kamerdebat dat op donderdag zal plaatsvinden worden deze ingebracht.

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers