nieuws

Regering haalt bakzeil in Senaat

Patient mag niet de dupe worden door bestrijding fraude in de zorg.

Minister Bruins van Medische Zorg heeft onder druk van een meerderheid van de Eerste Kamer zijn wetsvoorstel over het verbeteren van toezicht, opsporing, naleving en handhaving in de zorg op pauze gezet. De Eerste Kamer wil dat het medisch beroepsgeheim en de positie van de patient niet de dupe worden van nieuwe mogelijkheden voor zorgverzekeraars in hun aanpak van mogelijke fraude. Dit wetsvoorstel biedt die garanties niet, oordeelde SP-senator Hans-Martin Don.

De SP was altijd al kritisch over deze wet. De wet maakt onnodig en ongewenst inbreuk op het medisch beroepsgeheim en zet patiƫnten buiten spel.

Doordat in de Senaat ook de PvdA zich bij de critici schaarde, komt de minister stemmen tekort: CDA en VVD krijgen nu alleen nog steun van SGP en PVV. Die hebben samen slechts 36 stemmen, terwijl minimaal 38 stemmen nodig zijn.

Betrokken SP'ers