nieuws

Winnaar Schimmelschandpaal: woningcorporatie Acantus

Een grote groep huurders heeft de Schimmelschandpaal 2018 uitgereikt aan woningbouwcorporatie Acantus. De Groninger verhuurder kreeg de meeste klachten over schimmel en bleek het minst bereidwillig om daar iets tegen te doen. Tijdens het debat over de begroting over volkshuisvesting eist SP-kamerlid Sandra Beckerman een landelijk actieplan om de schimmel uit de woningen te halen. Beckerman: 'Ten minste een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Daarom moet de minister in actie komen. En daarom steunen we de eis van de huurders van Acantus en de andere genomineerde corporaties dat er voor de kerst een oplossing komt voor de schimmel in hun huizen.'

Schimmelschandpaal

Acantus liet in de verkiezing voor de Schimmelschandpaal Vestia en Nijestee achter haar. Bij de SP kwamen duizenden meldingen binnen van huurders. Dat leverde tientallen acties van huurders op door het hele land. 'Er is een landelijk offensief nodig. Dat offensief begon toen huurders in actie kwamen tegen hun woningcorporatie. En dat offensief krijgt een landelijk gezicht met de Schimmelschandpaal. Zo eisen we dat corporaties pal staan voor hun huurders en samen met hen vechten tegen het systeem,' aldus Beckerman.

Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergie├źn. De kans op luchtwegklachten neemt enorm toe bij een ongezonde woning. Deze mensen worden letterlijk ziek van hun eigen huis. Beckerman: 'Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan. Maar het gaat niet om de individuele huurders, er is een structureel probleem. Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd, wanneer zoveel mensen, ook kinderen ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem.'

schimmelschandpaal

Nederland had een lange traditie van trotse volkshuisvesting. Nu is er een decennialange traditie van bezuinigen op huurders en corporaties. Beckerman besluit: 'De staat moet stoppen met het steeds zwaarder belasten van woningcorporaties. Ook moeten corporaties stoppen met alle lasten neer te leggen bij hun huurders. Daarom is het zo belangrijk dat de minister met een landelijk actieplan komt voor goede woningen voor iedereen.'

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers