nieuws

SP en SGP presenteren initiatiefwet intrekking lerarenregister

Peter Kwint

Leraren moeten weer het vertrouwen van de overheid krijgen dat zij hun belangrijke werk goed doen. Maar onderwijsminister Slob wil nog altijd geen streep zetten door het controversiƫle lerarenregister. Al vanaf het begin was dit register niet van, voor en door leraren en ontbrak het draagvlak. De SP en SGP willen leraren zelf de verantwoordelijkheid over hun bijscholing geven en willen daarom af van het register. Ze presenteerden vrijdag een initiatiefwet om dat voor elkaar te krijgen.

SP-Kamerlid Peter Kwint: ‘Het lerarenregister is van meet af aan een speeltje geweest van beleidsmakers. Het is niet vanuit de leraren ontstaan, maar over de leraren uitgekieperd. Dit bureaucratische register is niet van, voor en door leraren, maar gaat vooral over hen. Zonder hen. Dat moet zo snel mogelijk verleden tijd zijn.’

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop: ‘Kwaliteit van leraren moet van onderop georganiseerd worden. Het advies Rinnooy Kan over een nieuwe koers voor de kwaliteit van leraren zette daar vorige week nog eens een dikke streep onder. Laten we dus zonder ballast van het huidige lerarenregister die nieuwe koers mogelijk maken.’

Betrokken SP'ers