nieuws

Scherpere aanpak witteboordencriminelen bij megafraude

Michiel van Nispen

De rechter krijgt voortaan het laatste woord bij schikkingen met grote bedrijven in fraudezaken. Ook moet voortaan altijd strafrechtelijk onderzoek plaatsvinden naar leidinggevenden in het bedrijf. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met deze twee voorstellen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen: 'De verontwaardiging over de miljoenenschikking van het Openbaar Ministerie met ING na het witwasschandaal bij de bank is terecht. Maar het afkopen van strafrechtelijke vervolging is hoe dit altijd gaat in Nederland. Dit moet anders want dit is niet rechtvaardig'.

Van Nispen is tevreden dat deze voorstellen nu zijn aangenomen. 'Tot nu toe wordt foute bankiers geen strobreed in de weg gelegd. Maar megafraude komt niet uit de lucht vallen, daar zijn uiteindelijk altijd mensen verantwoordelijk voor. Daarom moet bij megafraude altijd onderzoek plaatsvinden of vervolging mogelijk is. Het bedrijf zelf kan niet in de gevangenis, maar áls er dan wordt gekozen voor een schikking dan is daarover het laatste woord voortaan niet meer aan de minister, zoals nu, maar aan de rechter. Die kan de overeenkomst toetsen, bijvoorbeeld of er een redelijke verhouding is tussen het delict en de boete. Zo kan de samenleving zien wat er gebeurt, dat ontbreekt nu.'

Ook het voorstel van de SP om een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten naar het bestaan van klassenjustitie in Nederland werd aangenomen, een Kamermeerderheid steunde de SP hierin. Van Nispen: 'Ook dit is goed nieuws. Het aanpakken van klassenjustitie begint met de erkenning er van, wat is de omvang, waar zitten de kwetsbaarheden, etc. Dat wordt nu in kaart gebracht dus dat is belangrijk om er vervolgens wat aan te kunnen doen.'

Al eerder publiceerde Van Nispen 'Schikkingen niet geschikt'.

Betrokken SP'ers