nieuws

Ook witteboordencriminelen verdienen straf

Michiel van Nispen

Misdadigers verdienen straf. Iedereen in Nederland is het daarover eens. Maar er is een groep die daar steeds onderuit weet te komen: de witteboordencriminelen. Zo kwam de ING enkele maanden terug in het nieuws met de megaschikking de bank had gesloten met het Openbaar Ministerie. De bank had zich laten gebruiken voor witwaspraktijken. SP-Kamerlid Michiel van Nispen vindt het terecht dat daar veel verontwaardiging over was: 'Grote ondernemingen en banken die frauderen of witwassen kunnen hun strafvervolging afkopen. Daar komt geen rechter aan te pas. Daarom moet er altijd een uitspraak van de rechter komen zodat de samenleving kan zien wat er gebeurt.'

Volgens van Nispen is er in Nederland sprake van klassenjustitie. Wanneer grote bedrijven en banken in de fout gaan dan komen ze er met een betaling vanaf, terwijl het voor gewone mensen steeds moeilijker wordt om hun recht te halen. Van Nispen: ‘Foute bankiers worden geen strobreed in de weg gelegd en geen mens wordt vervolgd. Dat moet voortan wel gebeuren. Er moet altijd strafrechtelijk onderzoek komen naar personen bij megafraude. Straf voor wie straf verdient, óók als die fraudeur een bankier is.’

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers