nieuws

Mooi resultaat voor versterking rechten treinpassagiers

Berlin Hauptstation
Berlin Hauptstation Peter Bodensee - CC0 Creative Commons License

Vandaag heeft het Europees Parlement in grote meerderheid gestemd voor betere rechten voor treinpassagiers. SP-Europarlementariër Dennis de Jong is zeer verheugd met de uitkomst: ´Ondanks pogingen van de lobby van spoorwegmaatschappijen om mijn voorstellen af te zwakken, is mijn advies overeind gebleven: betere compensatieregeling bij vertraging, directere ondersteuning voor mensen met beperkte mobiliteit. De NS kan zich nu niet meer verschuilen achter ´vallende blaadjes´ of ´bevroren wissels`. Bij ernstige vertraging heeft de reiziger, als het aan het Parlement ligt, altijd recht op assistentie en compensatie´.

In het voorstel van de Europese Commissie mochten de spoorwegen zich nog beroepen op overmacht, bijvoorbeeld bij slecht weer. De Jong: ´Ik ben heel blij dat we dat eruit hebben kunnen halen. De gestrande reiziger mag niet langer de dupe worden en vervoerbedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen: Bij elke vertraging langer dan een uur hoort financiële compensatie. Ze moeten bovendien vervangend vervoer aanbieden, en indien nodig een overnachting in een hotel regelen. Ook reizigers die hun fiets willen meenemen in de trein, gaan erop vooruit: vanaf 2 jaar na het ingaan van deze verordening moeten de spoorwegen in alle nieuwe of verbouwde treinen aparte fietsplekken inbouwen. Goed voor het milieu en hoog tijd dat dit geregeld wordt´.

Voor reizigers met beperkte mobiliteit moet assistentie beschikbaar zijn zodat je direct kunt reizen. ´In het Commissievoorstel moest deze groep 48 uur van te voren aangeven waar ze wilden reizen. Dat is pure discriminatie ten opzichte van andere reizigers. Het Parlement wil dat nu flink verbeteren: op alle stations met meer dan 10.000 reizigers per dag moet je zonder melding vooraf kunnen rekenen op assistentie. Voor de kleinere stations gelden wel meldingstermijnen, maar aanzienlijk korter dan de Commissie wilde. Het varieert nu van 3 uur tot maximaal 12 uur van tevoren melden. Dat laatste alleen bij hele kleine stations. Nu volgen de onderhandelingen met de lidstaten. De Jong: ´Ook daar blijf ik bovenop zitten. De treinreizigers kunnen op mij rekenen´.

Betrokken SP'ers