nieuws

Artiesten willen af van woekerverkoop concertkaarten

Peter Kwint

Meer dan 70 Nederlandse acts – van Kensington tot Guus Meeuwis en van De Staat tot Blaudzun – keren zich tegen de woekerverkoop van concertkaarten via sites als ViaGogo en Topticketshop. Ze onderschrijven een manifest dat pleit voor wettelijke maatregelen tegen deze handel, een initiatief van SP-Kamerlid Peter Kwint, die het manifest maandag zal overhandigen aan de minister van Cultuur. Vorig jaar tijdens de begroting cultuur kreeg Kwint unaniem bijval van de Kamer toen hij pleitte voor een strengere aanpak van doorverkopers. Echter, een jaar later wil het kabinet niet verder gaan dan het financieel ondersteunen van een al bestaande voorlichtingscampagne.

Kwint: 'Dat is volstrekt ontoereikend. De minister zegt dat er geen draagvlak zou zijn voor strengere wetten. Waar komen dan al die namen onder dit manifest vandaan? Grote en kleine acts, podia en festivals, iedereen wil af van de sjacheraars die kaarten met honderden euro's winst verkopen. Slecht voor de fans en slecht voor de artiest. Ik ga ervan uit dat de minister – nu ze ziet hoeveel partijen hierom vragen - alsnog aan het werk gaan en deze handelaren aanpakt.'

Het manifest is tot stand gekomen met steun van De Zwarte Cross, BAM (de beroepsvereniging voor auteur-muzikanten), FestivalInfo en Loud Noise Bookings en wordt onderschreven door alle onderstaande acts en artiesten:

De Staat, Guus Meeuwis, Kensington, Roxeanne Hazes, Blaudzun, Aafke Romeijn, Tim Knol, JW Roy, Eric Corton, Jan Geert Vierkant (Metropole Orkest), Bob Fosko, Frank van der Lende, No Turning Back, Henk Westbroek, I Against I, Tusky, Travoltas, Dolf Jansen, Perquisite, Call it Off, Antillectual, Lakshmi, Colin Benders (Kyteman), DJ Wannabeastar, Duncan Stuttenheim, Ad Vandenberg, A Balladeer, Green Lizard, Rudeboy, Bökkers, The Gathering, Arnold Mühren, The Homesick, Broeder Dieleman, Yallah Yallah, Switch Bones, Undeclinable Ambuscade, Joram Kaat, Amaezing Snakes, DJ Slowpoke, Cordon Rouge, The Yearlings, Jasper van Vugt, Room Eleven, Herman Hofman, March, Ravenna, Screw Houston, Note to Amy, Dazzled Kid, Anthony Fiumara, Haevn, Hawser, Chris Moorman, Deathtrap, Terzijde Horde, Black Decades, Smash The Statues, Jordi Martin, White Russian, Yuri Landman, Weval, Klangstof, Amy Root, Dubaj, David Blowie, Black Operator, All for Nothing, Donna Blue, Yip Roc, Sam and Julia, The Phantom Four, Tolls, Desi Ducrot

Betrokken SP'ers