nieuws

Actie huurders succesvol in aanpakken schimmelhuizen

Sandra Beckerman

Op tientallen plekken in Nederland voeren huurders actie. Actie tegen de schimmel en vochtproblemen in hun huizen. En met succes! Gisteren stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met de landelijke aanpak van schimmelwoningen. SP-Kamerlid Sandra Beckerman: 'Dit is een hele belangrijke stap. En ik ben vooral trots op de huurders die er samen voor hebben gezorgd dat eindelijk ongezonde huizen aangepakt zullen worden.'

Beckerman benadrukt wel dat ze samen met de huurders vinger aan de pols zal houden. 'Dit hebben we bereikt omdat huurders zich enorm hebben ingezet. Maar niet omdat de minister graag zelf de problemen wilde oplossen. Maar nu zullen we meekijken dat dit goed gebeurt. Want als kinderen ziek worden van hun eigen huis, dan zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar dan zit de schimmel in het systeem,' aldus Beckerman.

De afgelopen tijd vroeg de SP samen met huurders op verschillende manieren aandacht voor dit probleem. Zo werd op ludieke wijze de Schimmelschandpaal overhandigd aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. Woningcorporatie Acantus in Groningen heeft deze dubieuze prijs in ontvangst genomen. Huurders eisen dat er voor de kerst een plan komt om de schimmel problemen op te lossen. Ook de bekende woningcorporatie Vestia stond in de top 3 van genomineerden.

Uit cijfers blijkt dat ten minste een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergie├źn. De kans op luchtwegklachten neemt zelfs met een factor anderhalf toe bij een ongezonde woning. Deze mensen worden letterlijk ziek van hun eigen huis.

Nederland had een lange traditie van trotse volkshuisvesting. Nu is er een decennialange traditie van bezuinigen op huurders en corporaties. Beckerman besluit: 'De staat moet stoppen met het steeds zwaarder belasten van woningcorporaties. Ook moeten corporaties stoppen met alle lasten neer te leggen bij hun huurders. Dit landelijke actieplan is een belangrijke stap om te zorgen voor goede woningen voor iedereen.

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers