nieuws

Roep om gouden werknemersaandeel klinkt ook in Brussel

Foto: Femke Reudler Talsma

De SP wil dat werknemers meer te zeggen krijgen over belangrijke beslissingen van de onderneming waar zij werken door toekenning van een ´gouden aandeel´. De Europese vakbeweging is ook druk met dit onderwerp bezig. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong heeft het European Appeal van de vakbeweging getekend en riep op een manifestatie in Brussel op 10 oktober al zijn collega´s op hetzelfde te doen. Zonder werknemers zijn er geen bedrijven: geef ze dan ook een doorslaggevende stem bij de bedrijfsvoering, in het bijzonder als het gaat om fusies, sluiting van vestigingen, of het opknippen van bedrijven.

Foto: Femke Reudlers Talsma

Aanleiding voor de Europese acties zijn de voorstellen die de Europese Commissie heeft gelanceerd voor aanpassing van het ondernemingsrecht. De Jong is daar, net als de vakbeweging, niet van onder de indruk maar ziet ook kansen: ´De Commissie wil het alleen gemakkelijker maken voor bedrijven om hun hoofdvestiging te verplaatsen naar andere lidstaten. De Commissie wil dat de controle hierop soepeler wordt. Daarmee neemt het gevaar toe dat er in lage lonen landen steeds meer postbusbedrijven komen. Vervolgens gelden de arbeidsvoorwaarden uit die landen bij detachering van hun werknemers in andere lidstaten. Dat raakt de werknemers direct, net als trouwens de sluiting van vestigingen of overnames en fusies dat doen. Daarom moeten we de voorstellen niet alleen aanpassen maar er ook bepalingen in opnemen die de werknemers een doorslaggevende stem geven bij dergelijke beslissingen. Hier heeft de EU een unieke kans om haar sociale gezicht te laten zien. Ook voor de EU is het tijd voor rechtvaardigheid´.

Een goed voorbeeld van vertrek naar lage lonen landen is Siemens. Niet alleen de winstgevende vestiging in Hengelo dreigde gesloten te worden totdat VDL bereid was de vestiging over te nemen, ook een aantal vestigingen in Duitsland wordt met sluiting bedreigd. De productie wordt vervolgens verplaatst naar landen waar de lonen lager zijn. Op 5 december organiseert de eurofractie samen met Die Linke een seminar in het Europees Parlement naar aanleiding van de Siemens zaak. We willen daarbij komen tot een manifest over de medezeggenschap van werknemers. Daarnaast bespreken we een Duits wetsvoorstel dat bij sluiting van winstgevende vestigingen het betrokken bedrijf dwingt eerst alle verkregen subsidies terug te betalen. Eenzelfde soort wetgeving willen we ook op Europees niveau, want het komt veel te vaak voor dat een bedrijf bijvoorbeeld eerst profiteert van innovatiesubsidies en vervolgens alsnog vertrekt. Laten ze dan eerst de subsidies die door de belastingbetaler zijn opgebracht, terugbetalen.

Betrokken SP'ers