nieuws

Nominaties Schimmelschandpaal zijn bekend

Sandra Beckerman
SP-Kamerlid Sandra Beckerman overhandigt nominatie Schimmelschandpaal aan Portaal.

Vandaag zijn de nominaties voor de Schimmelschandpaal bekend geworden. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. SP-Kamerlid Sandra Beckerman: ‘Uit cijfers blijkt dat ten minste een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Daarom eisen we niet alleen dat deze corporaties hun huizen direct opknappen maar ook dat de minister met een landelijk actieplan komt.’ De winnaar van de Schimmelschandpaal wordt 12 november bekend gemaakt. Tot die tijd kan gestemd worden.

De genomineerde tien woningcorporaties hebben vandaag op ludieke wijze de nominatie van huurders en de SP ontvangen. ‘Er is een groot offensief nodig. Dat offensief begon toen huurders in actie kwamen tegen hun woningcorporatie. En dat offensief krijgt een landelijk gezicht met de Schimmelschandpaal. Zo eisen we dat corporaties pal staan voor hun huurders en samen met hen vechten tegen het systeem,’ aldus Beckerman.

Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergie├źn. De kans op luchtwegklachten neemt zelfs met een factor anderhalf toe bij een ongezonde woning. Deze mensen worden letterlijk ziek van hun eigen huis. Beckerman: ‘Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan. Maar het gaat niet om de individuele huurders, er is een structureel probleem. Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd, wanneer zoveel mensen, ook kinderen ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem.’

Nederland had een lange traditie van trotse volkshuisvesting. Nu is er een decennialange traditie van bezuinigen op huurders en corporaties. Beckerman besluit: ‘De staat moet stoppen met het steeds zwaarder belasten van woningcorporaties. Ook moeten corporaties stoppen met alle lasten neer te leggen bij hun huurders. Daarom eisen we dat de minister met een landelijk actieplan komt voor goede woningen voor iedereen.’

Betrokken SP'ers