nieuws

Corporaties en huurders in problemen door duurzaamheidsplannen kabinet

Tientallen woningcorporaties en vele huurders komen flink in de financiële problemen als het kabinet zijn duurzaamheidsplannen doorzet. Dat blijkt uit onderzoek van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). SP-Kamerlid Sandra Beckerman: 'Het kabinet wil dat er extra geïnvesteerd wordt in het verduurzamen van woningen en legt de rekening van het klimaatbeleid neer bij woningcorporaties en huurders. Die moeten extra betalen om de klimaatdoelen te behalen, terwijl de grote vervuilende bedrijven worden ontzien. Het kabinet moet juist kiezen voor klimaatrechtvaardigheid: de vervuiler moet gaan betalen.'

WSW berekende hoeveel extra geld corporaties nodig hebben om hun sociale huurwoningen in 2030 gemiddeld op energielabel A te krijgen. Zeker 55 corporaties bleken dat financieel niet te kunnen dragen. Maar liefst 164 corporaties trekken het financieel niet als de sociale huurwoningen gasloos moeten zijn in 2050. Beckerman: 'Daar komt nog bij dat het kabinet al een miljard extra van huurders en corporaties vraagt, bovenop de miljarden die ze al moeten betalen voor de zogeheten verhuurdersheffing. Al dat geld kunnen de woningcorporaties nu niet steken in het bijbouwen van meer huurwoningen of het renoveren van huizen. In plaats van huren te matigen worden de huren al jaren verhoogd. Het kabinet moet juist investeren en geen extra belastingen opleggen. Het kabinet kiest nu niet voor de huurders, maar voor belastingvoordeeltjes voor vervuilende multinationals.'

Betrokken SP'ers