nieuws

Ombudsman beticht Commissie Juncker van wanbestuur bij benoeming Selmayr

SP-Europarlementariër Dennis de Jong

De Europese Ombudsman O’Reilly heeft de benoeming van de Secretaris-Generaal van de Commissie, Martin Selmayr, scherp tegen het licht gehouden en geconcludeerd dat er op vier punten sprake is van wanbestuur. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´De uitspraken bevestigen wat het Europees Parlement in april al politiek concludeerde: De Commissie Juncker heeft bij de aanstelling van Selmayr onjuist gehandeld. Het is dan ook van het grootste belang dat de discussie over politieke benoemingen bij de Europese instellingen de hoogste prioriteit krijgt. Volgens de laatste voorstellen van Eurocommissaris Oettinger dreigt het te worden weggemoffeld in gesprekken achter gesloten deuren. Dat mogen we niet laten gebeuren´.

De Ombudsman merkt op dat de Europese Commissarissen een collectieve verantwoordelijkheid hebben. ´Zij hebben allemaal ingestemd met deze benoeming, en daarom hebben ze allemaal boter op hun hoofd´, aldus De Jong, ´De Ombudsman vindt dat de Commissie de regels heeft gemanipuleerd om de indruk te wekken dat alles in orde was, dat is schokkend. Ik heb mijn vertrouwen in dit College verloren, zeker als er geen publieke discussie komt over dergelijke politieke benoemingen´.

De Ombudsman concludeert dat er geen maatregelen zijn genomen om belangenverstrengeling tegen te gaan bij de benoeming van Selmayr tot adjunct-Secretaris-Generaal, dat de samenstelling van de selectiecommissie niet aan de minimumstandaarden heeft voldaan, dat zijn benoeming als adjunct-SG slechts diende als voorwaarde voor zijn benoeming tot Secretaris-Generaal, en dat het pensioen van de afzwaaiend Secretaris-Generaal bewust stil is gehouden en tot een kunstmatige situatie van urgentie heeft geleid om de post van Secretaris-Generaal te kunnen invullen.

De Jong ziet het wel vaker fout gaan bij benoemingen, ook in het Europees Parlement: “De grote partijen zoals de Christendemocraten en de Sociaaldemocraten denken dat ze de baantjes onderling kunnen verdelen. Voorzitter van het Europees Parlement Tajani heeft er ook een handje van om politieke benoemingen te doen door senior-managers van de juiste politieke kleur te ‘parachuteren’ op hun mooie baantjes´.

Betrokken SP'ers