nieuws

Marijnissen: We hebben genoeg van falende VVD’ers

‘De geloofwaardigheid van een minister van Buitenlandse zaken moet boven elke twijfel verheven zijn. Alleen dan kan hij effectief de belangen van ons land in het binnen- en buitenland dienen. Minister Blok heeft de twijfel over zijn geloofwaardigheid niet weg kunnen nemen. Daarom kan hij, wat de SP betreft, niet door.’ Met die woorden sloot SP-leider Lilian Marijnissen woensdag het debat in de Tweede Kamer over de eerdere uitspraken van Stef Blok af.

Deze zomer zei Stef Blok dat het genetisch bepaald zou zijn dat mensen niet vreedzaam samen zouden kunnen leven. Marijnissen: ‘Elke dag bewijzen we in Nederland dat we dat kunnen. Natuurlijk zijn er problemen rondom integratie. We hebben nog steeds te maken met witte en zwarte scholen, in plaats van dat kinderen samen naar school gaan en samen opgroeien. We zien dat niet iedereen die hier komt de taal goed leert. We zien dat er nog steeds buitenlands geld ons land binnen komt bij extremisten. We zien dat er nog steeds uitzendbureaus zijn die aan discriminatie op bestelling doen. Maar het is bijzonder onfatsoenlijk van deze minister om de samenleving de maat te nemen terwijl het juist de VVD is geweest die zo lang verantwoordelijk is geweest voor het falend integratiebeleid.’

Marijnissen hekelde ook de steeds langer wordende lijstje met falende VVD’ers. ‘We staan hier, een half jaar nadat de vorige VVD-minister van Buitenlandse Zaken moest aftreden, wéér. Dit soort vertoningen zijn precies de reden waarom mensen denken: “daar in Den Haag zitten ze er niet voor mij.”

Betrokken SP'ers