nieuws

Geen pensioengeld naar topsalarissen

Bart van Kent

Al jaren zijn gepensioneerden er niet op vooruit gegaan of zijn mensen zelfs gekort op hun pensioen. Ondertussen worden de pensioenpotten voller en verdient een deel van de pensioenfondsbestuurders een vet salaris. SP-kamerlid Bart van Kent: ‘Het is onverantwoord dat de pensioenen niet stijgen terwijl er gigasalarissen worden betaald tot wel 580.000 euro per jaar aan bestuurders. Daar moet een einde aan worden gemaakt. Daarom stelt de SP voor om de Balkenendenorm nu ook toe te passen op de pensioensector.’

Van Kent vervolgt: ‘Deze bedragen staan niet in verhouding tot de maatschappelijke functie die deze mensen bekleden. Deze bestuurders zijn in dienst om de belangen van deelnemers en gepensioneerden te dienen. Zij lopen zelf geen enkel financieel risico. Daar past geen zakkenvullerij bij. Pensioenfondsen zonder deze exorbitante beloningen presteren niet slechter dan bijvoorbeeld PME en ABP waar wel giga salarissen worden betaald.’

De bestuursleden van de twee grootste pensioenfondsen ABP en PZFW kregen in 2017 ruim twee ton. Maar de pensioenuitvoerders maken het helemaal bont. Van Olphen van APG krijgt bijna zes ton. Bos van PGGM krijgt ruim vier ton. Het driekoppige bestuur van Centric en het vierkoppige bestuur van TKP, beiden ook pensioenuitvoerders, strijken ruim 1 miljoen euro op. Van Kent: ‘Deze mensen vullen hun zakken met geld dat van gepensioneerden en werknemers is en daar moet snel een einde aan komen.’

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Daarom komen we op 15 september bij elkaar in Rotterdam. Aan de prachtige Wilhelminakade gaan wij laten zien dat het anders kan en rechtvaardiger moet. Met onder andere Javier Guzman en Ewald Engelen. Meld je hier aan!

Betrokken SP'ers