Winst SP: geen regie banken bij bankroet bedrijven

Michiel van Nispen

Maak een einde aan de te sterke positie van banken bij het faillissement van een bedrijf. Deze oproep van SP-Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten neemt de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, eindelijk serieus. Hij belooft te onderzoeken of de positie van banken en andere betrokkenen in een faillissement nog voldoende in evenwicht is en of de curator genoeg mogelijkheden heeft om dit evenwicht te bewaken. Van Nispen: ‘Banken hebben een te dikke vinger in de pap bij de verdeling van de bezittingen van een failliet bedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat zij maar liefst 90% van hun geld terugkrijgen als een bedrijf failliet gaat. Dit betekent dat er vrijwel niets overblijft voor bijvoorbeeld gedupeerde werknemers, leveranciers en consumenten.’

Banken kunnen, als zij geld lenen aan bedrijven, afdwingen dat zij bij een faillissement voorrang hebben ten opzichte van andere schuldeisers. Van Nispen: ‘De hoogste rechter heeft aangegeven dat constructies als deze niet verboden zijn onder de huidige wetgeving. De bal ligt dus bij de minister om hier verandering in te brengen. Hij moet ervoor zorgen dat gedupeerde werknemers, kleine ondernemers en consumenten zoveel mogelijk hun geld krijgen in plaats van dat zij meebetalen aan de banken.’

Wilt u ons meehelpen door ons te steunen? Word dan hier lid van de SP!

Betrokken SP'ers