nieuws

Meldpunt SchimmelAlarm

SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft een meldpunt SchimmelAlarm gelanceerd tegen schimmel en achterstallig onderhoud in woningen. Bij de SP komen vele verhalen binnen van huurders die laten zien dat dit een groot probleem is. De SP wil de meldingen van het Schimmelalarm bundelen in een zwartboek om aan de minister te overhandigen. De SP wil dat er een landelijk actieplan tegen schimmel in woningen komt om de problemen aan te pakken.

Schimmels worden een steeds groter probleem in met name sociale huurwoningen. Had in 2007 nog 9% van de huizen schimmels, uit een recent onderzoek blijkt dat dit percentage is opgelopen naar 43%. Beckerman: 'De gezondheid van minstens een half miljoen Nederlanders in schimmelwoningen staat op het spel. Ik heb veel mensen gesproken die letterlijk ziek worden van hun eigen huis. Kleine kinderen die al heel jong medicijnen en astma-puffertjes moeten gebruiken. Bewoners van schimmelwoningen worden vaker ziek, leven korter en doen dat in minder goede gezondheid. Dat is onbestaanbaar.'

Een van de redenen waarom verhuurders te weinig geld uitgeven aan onderhoud is een door de regering opgelegde belasting voor huurwoningen, de verhuurderheffing. Beckerman stelt daarom voor om een deel van de opbrengst van de verhuurderheffing te gebruiken om verhuurders te dwingen om schimmelwoningen aan te pakken. Beckerman pleit ook voor een centraal meldpunt voor huurders, een recht van de huurder om te eisen dat een woning wordt opgeknapt en een boete voor verhuurders die deze regels aan hun laars lappen.

Op tientallen plaatsen in ons land komen huurders al samen met de SP in actie tegen ongezonde woningen en achterstallig onderhoud in woningen. Door samen in actie te komen kunnen zij veel bereiken.

Betrokken SP'ers