Zwartboek: Herstel de scheuren in de huizen en de zielen van Groningen

Begin dit jaar besloot minister Wiebes dat de NAM vóór 1 juli 2018 alle 6000 oude schademeldingen van de gaswinning moest afhandelen. Volgens de minister verloopt de afhandeling van de schades voorspoedig. Maar toen we het aan de Groningers vroegen hoorden we een heel ander verhaal. 'Uit deze verhalen spreekt een ongekende wanhoop en een mensonterende behandeling van slachtoffers van de gaswinning en het beleid van minister Wiebes. Zij zijn murw, moe, boos, ziek of depressief,' zegt SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman.

Beckerman maakte van de verhalen een zwartboek. Ze vandaag deze tijdens een debat in de Tweede Kamer aanbieden aan de minister. Met het zwartboek roept Beckerman de minister op om te zorgen voor een generaal pardon waarbij ruimhartig schuld wordt erkend. Alleen dan kunnen scheuren in huizen en hopelijk ook ooit de scheuren in zielen herstellen. Download hier het zwartboek.

Ziek worden mensen van de ellende die ze meemaken. "Wij hadden een droom. Gewoon heerlijk huisje boompje beestje. En nu hebben we alleen maar huisje boompje scheurtje. Ik ben letterlijk ziek van de stress en kapot van verdriet", schrijft M. Helma Tiggelaar zegt: "Ik heb behoorlijke psychische en lichamelijke klachten. Ik hoop echt dat er zo snel mogelijk gerechtigheid is en dat de NAM echt ALLE schades betaald. Zodat wij gedupeerden allemaal weer lekker kunnen slapen en van het leven kunnen genieten." De NAM biedt aan om 5% van de schade te vergoeden.

De overheid heeft hier grandioos gefaald. Het is de allerhoogste tijd voor gerechtigheid. Nog deze zomer verdienen deze mensen een redelijk en rechtvaardig aanbod.

Wilt u ons meehelpen door ons te steunen? Word dan nu lid van de SP!

Betrokken SP'ers