SP presenteert 3 voorstellen voor echt passend onderwijs

Peter Kwint

‘Passend onderwijs is voor menig ouder en docent verworden tot een bureaucratisch doolhof, waar je alleen uit ontsnapt als je een school tegenkomt die de regels aan de laars wil lappen’, aldus SP-Kamerlid Peter Kwint, die vandaag drie voorstellen presenteert om ouders, kinderen en leraren te hulp te schieten. ‘Een systeem dat alleen werkt als mensen de regels omzeilen is een sta-in-de-weg voor kinderen die hulp nodig hebben.’

Kwint pleit voor een directe stop op de sluiting van scholen voor speciaal onderwijs en zorglocaties, en wil dat gesloten scholen waar nodig weer open gaan. Boyke is een oud-leerling Den Bongerd, een school die speciaal onderwijs aanbiedt. Hij legt uit dat hij nooit zijn diploma zou hebben gehaald als hij niet naar Den Bongerd in Oss had gekund. ‘Een guppie gooi je toch ook niet in de oceaan’, zo zei hij toen hij de Kamer een petitie aanbood. Maar Den Bongerd dreigt te sluiten. Dit is een van de scholen die wat de SP betreft open moet blijven. Kwint: ‘Natuurlijk is speciaal onderwijs niet voor elk kind de oplossing. Maar een klas van 25 leerlingen in een grote school is dat ook niet. Wat je nu ziet is dat kinderen toch maar naar regulier onderwijs gaan, om geld te besparen. Dat moet nu eindigen. De vraag moet zijn wat een kind nodig heeft, niet hoeveel geld er nog op de rekening van het samenwerkingsverband van scholen staat.’

De scholen zelf hebben te maken met een lijdensweg aan instanties, loketten en regelingen. Scholen die bijvoorbeeld te maken krijgen met 17 samenwerkingsverbanden voor primair onderwijs, en 15 voor de middelbare school. En 20 gemeentes voor de inkoop van zorg. Dat klinkt te ingewikkeld, en dat is het ook. Passend onderwijs mag geen doolhof zijn zonder einde. Daarom pleit Kwint voor één loket voor alle vragen en ondersteuning. Dat loket moet ook ouders verder helpen.

Tot slot wil Kwint het vertrouwen in de docent terug. ‘Vertrouw de docent. Vertrouw die betrokken schoolleider. Als zij aangeven dat ze hulp nodig hebben, en dat een leerling extra’s nodig heeft, dan ga je uit van de expertise van de leraar. Moet je je voorstellen wat dat voor een opluchting zou zijn voor scholen en kinderen, voor docenten en ouders’, aldus Kwint, die zich net als docenten en schoolleiders eraan ergert dat het soms wel tot een jaar kan duren tot een kind de gevraagde hulp daadwerkelijk krijgt.

De SP vindt dat iedereen recht heeft op goed onderwijs. Er moet een stop komen op de sluiting van scholen voor speciaal onderwijs en zorglocaties. Gesloten scholen moeten waar nodig weer open gaan. Wilt u ons meehelpen door ons te steunen? Word dan hier lid van de SP!

Betrokken SP'ers