Het referendum is dood, leve het referendum!

Op de laatste dag voor het reces stemde de Eerste Kamer dinsdag voor afschaffing van het referendum. Twee keer is er gebruik gemaakt van het recht om politici terug te fluiten: in 2016 over een Europees verdrag met Oekra├»ne en dit jaar over de Sleepwet. Twee keer zeiden de kiezers 'nee', maar twee keer negeerde de politiek de uitslag. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak regeert in Den Haag de angst voor de bevolking: 'Twee keer hebben de mensen 'nee' gezegd tegen de politieke elite in Den Haag en daarom wordt het referendum nu afgeschaft. Het lijkt wel een bestraffing van de kiezers, omdat die het niet eens zijn met de regering. Maar dat is de omgekeerde wereld, de politiek hoort er te zijn voor de mensen en niet andersom. Toch is de geest nu uit de fles, dit recht laat zich niet meer wegstoppen.’

Onlangs nog heeft een staatscommissie laten zien waarom het referendum juist onmisbaar is voor de toekomst van onze democratie. De commissie onder leiding van Johan Remkes heeft het advies gegeven aan de Eerste en Tweede Kamer om een bindend referendum in te voeren, zodat politici de stem van de bevolking niet meer kunnen negeren. Van Raak: ‘Vandaag laat de Haagse politiek zich van haar slechtste kant zien, maar de strijd is nog niet voorbij: Het referendum is dood, leve het referendum!

 

Ronald van Raak schreef eerder over 'Vijftien jaar politieke discussie over het referendum': lees het hier.

Betrokken SP'ers