Stop de sluiting van regionale ziekenhuizen

In veel kleine regionale ziekenhuizen moet de spoedeisende hulp post, de intensieve care en de verloskunde haar deuren sluiten. Daarmee worden deze ziekenhuizen uitgehold en dreigen ze volledig te verdwijnen. ‘Het is niet voor niets dat zoveel mensen in verzet komen tegen deze sluitingen. Deze ziekenhuizen dragen bij aan de leefbaarheid van de regio. Niet alleen geven ze cruciale zorg dichtbij, maar ze zorgen ook voor werkgelegenheid. Een deel van bewoners uit de getroffen regio’s en patiĆ«nten van deze ziekenhuizen komt woensdag naar de Tweede Kamer. Zij moeten gehoord worden,’ stelt SP-kamerlid Henk van Gerven.

De SP strijdt voor toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen. Wilt u ons meehelpen door ons te steunen? Word dan hier lid van de SP!

De regionale ziekenhuizen hebben de noodklok geluid. Op 1 juli wordt de controle op nieuwe richtlijnen voor spoedeisende hulp en intensive care aangescherpt. Over deze richtlijnen is veel discussie. De regionale ziekenhuizen vinden de richtlijn te rigide en pleiten voor meer maatwerk. Een regionaal ziekenhuis is nu eenmaal geen academisch ziekenhuis. Veel regionale ziekenhuizen dreigen in de problemen te komen door een tekort aan specialisten en hoge kosten.  Ook dreigt op korte termijn sluiting van de klinische verloskunde in het Bethesda in Hoogeveen en het Refaja in Stadskanaal.

Van Gerven pleit voor een landelijke stop op het sluiten van cruciale afdelingen in deze ziekenhuizen. ‘Het is belangrijk dat deze ziekenhuizen er zijn, dat mensen niet eerst ver hoeven te reizen als er spoedeisende hulp nodig is, of als vrouwen moeten bevallen in het ziekenhuis. Een beschikbaarheidstoeslag voor deze ziekenhuizen is dringend gewenst zodat de zorg dichtbij beschikbaar blijft. Ook moeten er meer specialisten worden opgeleid om de regionale tekorten op te vangen.’

Betrokken SP'ers