nieuws

Futselaar: Economische belangen mogen niet boven onze voedselveiligheid gaan

Frank Futselaar

Het was een internationale crisis: de vondst van het giftige fipronil in Nederlandse eieren in augustus 2017. De verboden stof werd gebruikt als middel tegen bloedluizen op kippen. Uiteindelijk werden miljoenen eieren uit de winkelschappen gehaald, werden honderdenduizenden kippen gedood en kwamen vele boeren in de problemen. De commissie Sorgdrager deed in op dracht van de Tweede Kamer onderzoek naar de crisis. SP-Kamerlid Frank Futselaar: ‘De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is uitgekleed en is daardoor niet in staat om goed toezicht te houden op de veiligheid van ons voedsel. Er moet meer geïnvesteerd worden in goede controle door de NVWA en bedrijven moeten niet meer hun eigen controle kunnen organiseren. De vermarkting van de controle op ons voedsel werkt niet: economische belangen mogen niet meer boven onze voedselveiligheid gaan.’

Futselaar is ook bang dat een crisis zoals deze, of erger, nog een keer voor zal komen als het kabinet de controle aan de markt over blijft laten. ‘Er moet extra menskracht en middelen komen zodat onze voedselveiligheid de aandacht krijgt die het verdient. Er moet stevig geïnvesteerd worden in voedselveiligheid en dus in de NVWA. De in het regeerakkoord beloofde 20 miljoen is zwaar onvoldoende. De commissie Sorgdrager doet belangrijke aanbevelingen. Het kabinet moet deze nu ook echt gaan opvolgen.’

Futselaar vind het ook onacceptabel dat de Tweede Kamer onvolledig is geïnformeerd tijdens de fipronilcrisis en wil daarom snel in debat met de minister over het rapport.

Betrokken SP'ers