SP: Raad moet transparant zijn

Bescherm het klimaat, niet de multinationals (foto: Josje Beukema)
Anne-Marie Mineur en Mahir Alkaya op de 1-meidemonstratie in Den Haag.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur roept de Europese Raad op om de mandaten van twee ingrijpende vrijhandelsverdragen onmiddellijk openbaar te maken. Vandaag heeft de Raad de Commissie gemachtigd om onderhandelingen te openen over vrijhandelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland. Het mandaat voor de onderhandelingen is breed en omvat onder meer handel in goederen, diensten en toegang tot publieke aanbestedingen.

Bekend is verder dat dit vrijhandelsverdragen van de oude stempel zijn, gericht op het wegnemen van zoveel mogelijk handelsbelemmeringen. SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is verontwaardigd dat de Commissie nog steeds haar neoliberale agenda wil voortzetten, die alleen de multinationals dient. Mineur: ‘Dit type vrijhandelsverdragen is bedoeld om wet- en regelgeving af te schaffen die onze arbeidsnormen, consumentenbescherming en milieunormen beschermen. Het principe van de vrijemarkteconomie wordt heilig verklaard ten koste van mens, dier en milieu. Ondertussen tasten burgers, maatschappelijke organisaties en gekozen volksvertegenwoordigers in het duister als het gaat om de onderhandelingsinzet van de EU. Het moet een keertje afgelopen zijn met dit stuitende gebrek aan transparantie.’ 

Mineur verzet zich tegen de haast waarmee zowel de Raad als de Commissie een enorme reeks aan vrijhandelsverdragen willen afsluiten: ‘De Raad en de Commissie lijken doof voor de grote maatschappelijke protesten tegen dit soort akkoorden. De mening van de burger doet er niet toe, multinationals dicteren de agenda en volksvertegenwoordigers kunnen hun werk niet doen. De SP zal blijven strijden voor een eerlijke, transparante manier van handeldrijven.’

Betrokken SP'ers