SP presenteert plan om tweedeling in gezondheid aan te pakken

SP-Kamerlid Henk van Gerven presenteert morgen een uniek plan om de gezondheidsverschillen in Nederland aan te pakken. ‘Waar je woont bepaalt hoe lang je leeft en hoe goed je gezondheid is. In Nederland zijn er grote verschillen in gemeenten en tussen gemeenten. Mensen met een lager inkomen en lagere opleiding hebben een levensverwachting die gemiddeld 5 jaar lager is. Zij leven zelfs tot 14 jaar korter in goed ervaren gezondheid. Dit zijn schokkende verschillen, die gaan om mensenlevens’, zegt Van Gerven. Daarom komt de SP met het voorstel om het recht op preventieve zorg wettelijk vast te leggen.

Met dit voorstel moeten gemeenten bijvoorbeeld verplicht aan de slag om de gezondheidsverschillen te verkleinen. Van Gerven: ‘In sommige wijken gaat een-derde van de kinderen niet naar de tandarts, terwijl in andere wijken en plaatsen 90% van de kinderen wél naar de tandarts gaat.  Als blijkt dat in bepaalde wijken dat zo is, dan moet de gemeente daar iets aan doen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld organiseren dat de kinderen op worden gehaald van school om naar de tandarts te gaan.

In het 12 punten plan van Van Gerven worden de verschillen weer gelijk getrokken. Het recht op preventie en gezondheidsbescherming moet daarom net zo worden verankerd als het recht op het basispakket in de Zorgverzekeringswet.

Betrokken SP'ers