Nederland wordt met nieuwe EU-begroting drie keer gepakt

Meer betalen, minder inkomsten uit douanerechten en geen korting meer voor Nederland. We worden op drie manieren gepakt door de Europese Commissie. Het voorstel voor de nieuwe begroting dat de Europese Commissie vandaag presenteerde gaat alle perken te buiten. Leijten vindt dat een kleinere Europese Unie, zonder het Verenigd Koninkrijk, ook een kleinere begroting moet betekenen.

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten: 'Nu het Verenigd Koninkrijk vertrekt komt er minder geld binnen. Dat betekent bezuinigen op de EU-begroting. Maar niet voor Juncker en zijn eurocommissarissen. Zij willen de begroting met 300 miljard laten stijgen en Nederland mag twee of drie miljard per jaar extra ophoesten. Dat is bijna één derde meer dan we nu betalen.'

Het voorstel van de Europese Commissie is het startschot voor dik anderhalf jaar onderhandelen over het ‘meerjarig financieel kader’ dat van 2020 tot 2027 loopt. Leijten: 'De Europese Commissie stelt dat er taken voor de Unie bijkomen die geld kosten, zoals migratie en klimaat. Dat klopt, maar tegelijkertijd weten we dat er veel geld wordt rondgepompt, fout besteed wordt, er verspilling is - denk aan de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement naar Straatsburg. En er worden forse landbouwsubsidies gegeven aan grootgrondbezitters.' Snijden in eigen vlees lukt deze commissie van Juncker niet, sterker nog, ze willen dat er 300 miljard bijkomt.

Leijten: ´De regering kan het beste wachten met echte onderhandelingen tot er een nieuwe Europese Commissie is. Onredelijker dan Juncker kan het niet worden.'

Betrokken SP'ers