nieuws

Leijten: overschot van miljarden euro's inzetten voor zekerheid, veiligheid en sociaal beleid

'De economie is enorm gegroeid, maar de inkomens van gewone mensen zijn nauwelijks gestegen. Dat bleek bijvoorbeeld vorige week nog uit cijfers van het CBS. En nu blijkt er een overschot te zijn van maar liefst acht miljard. Het absurde is dat door starre begrotingsregels deze meevaller niet mag worden teruggegeven aan de belastingbetaler in de vorm van meer zekerheid, veiligheid en hogere lonen. 2017 was een prachtjaar voor de staatsfinanciën, maar de crisis is in vele huishoudens nog niet voorbij. De huren blijven ongekend hoog en de zorg- en energierekening drukt hard op gezinnen,' zegt SP-Kamerlid Renske Leijten als reactie op het gevoerde beleid in 2017. Leijten wil dat de regering de begrotingsregels opzij zet en een deel van de miljardenmeevallers gebruikt om wachtlijsten in de zorg op te lossen, flexibilisering een halt toe te roepen, te investeren in politie en opsporing en lonen te verhogen.

Leijten: 'Zelfs nu het geld weer tegen de plinten klotst, zitten arbeidsgehandicapten werkloos thuis en kunnen flexwerkers alleen maar hopen op een vast contract. Terwijl de financiën van de overheid er goed uitzien, moeten zij tot hun 68e doorwerken. Dat is niet de economie die ik voor ogen heb en dat moet anders. Ik wil een land met goed onderwijs en zorg, met fijne buurten en betaalbare huizen. En niet een land waarin we zeggen tegen de toekomstige generatie 'jammer van de ongelijkheid en de tweedeling, maar gelukkig is de staatsschuld weg'. Hoe we ons land achterlaten voor de toekomstige generaties is niet enkel een financiële vraag, maar het is een keuze. Daarom vraag ik de Minister van Financiën volgende week om de meevallers te investeren in inkomen en zekerheid voor iedereen,' aldus Leijten. 

De inkomens van huishoudens lopen al jaren achter bij de groei van de economie. Terwijl multinationals ongekend hoge winsten halen en ze steeds minder belasting betalen, moeten belasting- en douaneambtenaren, leraren en buschauffeurs knokken om te mogen meeprofiteren.

Betrokken SP'ers