nieuws

Gelekte pensioendeal kent lichtpuntjes maar vooral veel donkere wolken

De SP strijdt voor een fatsoenlijke oude dag voor iedereen. Wilt u ons meehelpen door ons te steunen? Word dan hier lid van de SP!

We kennen de details nog niet. Maar als de informatie uit de kranten klopt, dan kost deze pensioendeal miljarden euro’s. Natuurlijk zien we lichtpuntjes. Een vertraging in het verhogen van de pensioenleeftijd zou een begin kunnen zijn van het verlagen van de pensioenleeftijd naar 65. Elke stap die daartoe leidt juichen we toe. En ook dat ZZP’ers ook pensioen gaan opbouwen.

Maar tegelijkertijd zou deze deal betekenen dat het pensioen onzekerder wordt. Het is duidelijk wat je betaalt, maar onduidelijk wat je daarvoor terugkrijgt. Ook zou deze deal beteken dat de manier waarop werknemers pensioen opbouwen wordt aangepast. Dit kan tientallen miljarden euro’s gaan kosten. De rekening daarvan zou bij de werknemers en de gepensioneerden neergelegd worden. Werkgevers worden ontzien.

Betrokken SP'ers