nieuws

Van Nispen: verplicht toezicht op jonge criminelen

Michiel van Nispen

De regering moet jonge draaideurcriminelen onder financieel toezicht stellen. De Tweede Kamer nam hier vandaag een voorstel over aan van SP-Kamerlid Michiel van Nispen: 'Jongvolwassenen zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Dure spullen, geld en dus status zijn erg belangrijk voor hen. Daarom wil ik dat de herkomst van hun bezittingen na een veroordeling  goed wordt gecontroleerd en worden afgepakt als deze via de illegale weg zijn verkregen. Denk bijvoorbeeld aan dure horloges of auto's.'

In 2014 was voormalig staatssecretaris Fred Teeven al enthousiast over deze door Van Nispen voorgestelde patseraanpak. Op basis daarvan is in de regio Utrecht geƫxperimenteerd met financieel toezicht op jonge criminelen. Van Nispen: 'Dit experiment is helaas op vrijwillige basis. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Want wie vindt het nou leuk om gecontroleerd te worden op bezittingen? Dit is niet hoe ik deze patseraanpak voor ogen had.'

Samen met de VVD heeft de SP de regering daarom verzocht om het financieel toezicht op veroordeelde jongeren verplicht te stellen als de rechter hier meerwaarde in ziet. Ook het afpakken van crimineel verkregen geld en spullen hoort daarbij. Is dit volgens de huidige wetgeving niet mogelijk, dan zal de regering de wet moeten aanpassen.

Betrokken SP'ers