nieuws

Europese Commissie trekt zich niets aan van ferme Selmayr-motie

Foto: Vera Inekci

Direct nadat het Europees Parlement vandaag een ferme motie aannam over de benoeming van Martin Selmayr tot Secretaris-Generaal van de Commissie, liet de Commissie via een persbericht weten de motie grotendeels naast zich neer te leggen. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong: ´Het is jammer dat het Parlement het belangrijkste wapen, het uitstellen van de goedkeuring van de begrotingsverantwoording van de Commissie, uit handen gaf. Ten onrechte, blijkt nu. Want de Commissie Juncker volhardt in haar arrogante houding: ze heeft alles volgens de regels gedaan en Selmayr blijft aan, in ieder geval voorlopig. Aan de motie zelf lag het niet: het Parlement nam vandaag ook nog mijn voorstel aan waarin de Commissie zou moeten erkennen dat ze haar imago beschadigd heeft door de gevolgde procedure en de daarop volgende manier van communiceren hierover. Maar dit maakt kennelijk geen indruk. Juncker moet nu maar ophouden met spreken over ´Europese democratie´.

Twee andere voorstellen van De Jong haalden het niet: ´Het Parlement durfde het niet aan om in de motie op te nemen dat Juncker Selmayr zou moeten verzoeken vrijwillig af te zien van het voeren van de titel van Secretaris-Generaal totdat het onderzoek naar zijn benoeming zou zijn afgerond. Maar zelfs zonder die toevoeging riep de motie in ieder geval wel op tot zo´n herbeoordeling van de benoeming. Daar heeft de Commissie duidelijk maling aan en dat is ronduit onbeschoft´.

Ook het voorstel over politieke benoemingen binnen het Parlement zelf haalde het niet. De Jong: ´Dat verzwakt natuurlijk het beeld, want er staan negen directeursbenoemingen op stapel binnen het Secretariaat van het Parlement die ook gezien kunnen worden als politieke benoemingen. Het personeel heeft uitdrukkelijk gevraagd die benoemingen open te gooien, maar krijgt nu nul op het rekest. Ook dit is zorgelijk. Wel is gelukkig vastgelegd dat de regels die politieke benoemingen in EU-instellingen mogelijk maken, moeten worden aangepast. De strijd hiertegen blijf ik dan ook gewoon voortzetten´.

Betrokken SP'ers