nieuws

SP: Verwerping E-Card gevoelige klap voor marktfundamentalisten

Foto: Diederik van der Loo

Vanmorgen verwierp de Interne Marktcommissie van het Europees Parlement met overtuigende meerderheid de voorstellen van de Europese Commissie voor invoering van de Elektronische Dienstenkaart (E-Card). SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong: ´Dit is de eerste keer dat het Europees Parlement bescherming van sociale rechten belangrijker vindt dan ongebreideld dienstenverkeer. Ik hoop dat dit een historische ommekeer is en dat we kunnen bouwen aan een EU waar niet de belangen van multinationals en hun marktfundamentalisme maar de rechten van gewone mensen centraal staan´.

Door de verwerping is het voorstel feitelijk van tafel en zal de Europese Commissie het waarschijnlijk binnenkort formeel intrekken. De Jong: ´Het idee dat je als gastland in een week kunt controleren of dienstverleners, zoals aannemingsbedrijfjes of ZZP´ers die een E-Card hebben, ook echt aan alle voorwaarden voldoen, is volstrekt onrealistisch. Temeer daar de E-Card wordt afgegeven door het land van herkomst en je dus mede afhankelijk bent van de informatie uit andere lidstaten. Daar komt bij dat in een aantal lidstaten corruptie nog een groot probleem is, waardoor je niet kunt uitsluiten dat E-Cards worden verstrekt zonder dat aan alle voorwaarden voldaan is´.

Zowel de vakbonden als het MKB waren fel tegen de voorstellen van de Commissie. De Jong: ´Met de E-Card worden controles lastiger en dat werkt oneerlijke concurrentie en verdringing in de hand. Alleen de beunhazen in de EU profiteren hiervan´.

Betrokken SP'ers