nieuws

SP presenteert plan voor Huizen van het recht

Michiel van Nispen

In een rechtsstaat moet je je recht kunnen halen, dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Toch is het de laatste jaren steeds moeilijker geworden om dat daadwerkelijk te kunnen doen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen presenteert vrijdag een plan voor Huizen van het recht om ervoor te zorgen dat de rechtspraak weer voor iedereen toegankelijk wordt.

Waarom is je recht halen in Nederland voor veel mensen lastig?

Het zijn ingewikkelde procedures, waar veel mensen al niet eens aan beginnen. Ook vanwege de hoge kosten, je bent zo honderden euro's kwijt aan griffierecht. De grote beveiligde rechtbanken zijn vaak ook niet in de buurt, dat is ook een drempel voor veel mensen om naar de rechter te stappen. Bovendien duurt het lang voor een zaak voorkomt. Problemen sluimeren daardoor lang en escaleren voordat ze bij de rechter komen.

Welke oplossing bieden de Huizen van het recht voor deze problemen?

Iedereen heeft recht op recht. Of in ieder geval recht op hulp bij een oplossing. Dat moet in de buurt zijn, laagdrempelig en betaalbaar. Juridische of sociale hulp op een niet al te ingewikkelde manier tegen niet al te hoge kosten. Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid er voor hen is als ze die nodig hebben. Voor iedere 60.000 inwoners moet een rechter nabij zijn. In de Huizen van het recht zit een spreekuurrechter, maar ook een mediator, een advocaat, en schuldhulp. Daarnaast is er verbinding met bijvoorbeeld het wijkteam en de sociale dienst van de gemeente. De Huizen van het recht moeten een Eerste Hulp bij sociaal-juridische vraagstukken worden. Een soort huisarts van de juridische wereld.

Dat klinkt goed! Wanneer gaat het er komen?

Dit is nu nog een opzet voor een plan. Wij willen samen met rechters, advocaten, politieke partijen en organisaties uit het hele land dit plan verder uitwerken. Maar voorbeelden hebben we genoeg. Zoals de samenwerking van het Juridisch Loket met de gemeente in Roermond, de Vrederechter in Belgiƫ en de pilot Spreekuurrechter in Noord-Nederland die conflicten op begrijpelijke en betaalbare wijze heeft opgelost, waarbij mensen zich ook echt gehoord voelen. We gaan er alles aan doen dit voor elkaar te krijgen, dus iedereen die mee wil denken nodigen we uit hieraan een bijdrage te leveren.

 

Lees hier ons plan voor de Huizen van het recht.

Wilt u meedenken over het uitwerken van het plan voor de Huizen van het recht? Mail dan naar m.vnispen@tweedekamer.nl.

Betrokken SP'ers