nieuws

Marijnissen: Huizen zijn om in te wonen, niet voor beleggers om rijk van te worden

Voorkom dat beleggers massaal huizen opkopen om vervolgens voor woekerprijzen met dikke winsten te verhuren. SP-leider Lilian Marijnissen stelt daarom donderdag voor om een woonplicht in te stellen: als je een woning koopt moet jij of een familielid daar ook in gaan wonen. Marijnissen: 'Een betaalbaar huis is steeds moeilijker te vinden. Dan is het onverteerbaar dat beleggers huizen opkopen om goud geld mee te verdienen. Er moet nu ingegrepen worden om te voorkomen dat wonen een luxe wordt.'

Uit onderzoek in opdracht van de SP blijkt dat beleggers steeds vaker huizen opkopen om vervolgens door te verhuren. Tussen 2006 en 2016 groeide dit soort verkopen met 75%. Daardoor stijgen de koop- en huurprijzen waardoor het steeds moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden.

Marijnissen wil daarom dat het kabinet ingrijpt: 'We zien bijvoorbeeld in Amsterdam dat onze wethouder alles op alles zet om te zorgen dat iedereen een huis kan vinden. Door bouwrecord na bouwrecord te vestigen en nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden. Maar dit onderzoek laat zien dat  steden dit niet alleen kunnen. Zij hebben hulp nodig van Den Haag in plaats van tegenwerking.'

Naast de woonplicht stelt de SP voor om de enorme huurverhogingen te stoppen door ze te maximeren. Ook wordt de ontmanteling van de volkshuisvesting gestopt. Marijnissen: 'Het gaat ons niet om de ouder die een kleine starterswoning voor zijn kind wil kopen. Beleggers die een woning als verdienmodel zien moeten aan banden worden gelegd. Als wij ze hun gang laten gaan wordt het voor mensen met een gewoon inkomen haast onmogelijk om een woning te vinden. Maak hen niet afhankelijk van beleggers met als enige belang hun bankrekening maar kies voor een betaalbaar huis voor iedereen.'

Betrokken SP'ers