Kamer steunt SP: Falend Brussels nepnieuwsbureau moet deuren sluiten

Peter Kwint

Een meerderheid van de Tweede Kamer ondersteunde dinsdag een voorstel van SP-Kamerlid Peter Kwint en de VVD. Het kabinet moet in Brussel aandringen op het opheffen van het controversiƫle nepnieuwsbureau, EU vs Disinfo, dat nepnieuws zou moeten bestrijden, maar ondertussen zelf de ene na de andere aantoonbaar foute mededeling de wereld in slingert. Kwint: 'Het kabinet wilde er niet aan, maar de Kamer was duidelijk. Wij willen geen Brusselse bureaucraten die stempeltjes gaan uitdelen aan zogenaamd 'goede' journalistiek en 'slechte' journalisten berispt. Geen enkele overheid zou daaraan moeten beginnen.'

De Kameruitspraak is een politieke nederlaag voor minister Ollongren die enkele uren voor de stemming nog een brief naar de Kamer stuurde, waarin ze de Kamer adviseerde het SP/VVD-voorstel te verwerpen. Diezelfde minister moet nu in Brussel andere lidstaten overtuigen dat dit bureau onmiddellijk moet worden opgeheven. Meteen na de stemmingen vroeg de SP een brief met uitleg hoe het kabinet nu met deze Kameruitspraak omgaat.

Kwint: 'Alles hieraan is fout. Het bureau faalt zelf keer op keer en daarnaast is het vooruitzicht van een overheid die journalisten gaat beoordelen over hoe ze hun werk doen echt Orwelliaans. Veel beter is het om als overheid te investeren in kritische journalistiek en mediawijsheid. En zelf ver te blijven van het jureren van mensen die juist de macht kritisch zouden moeten volgen in plaats van andersom.'

Betrokken SP'ers