nieuws

Van Raak wil wachtgeld voor politici afschaffen

De afgelopen vijf jaar is twintig miljoen euro uitgegeven aan wachtgeld, dat is de speciale regeling voor politici die werkloos worden. Politici krijgen veel langer een uitkering dan gewone werknemers. Ook kunnen politici vaak een aanvulling krijgen als zij een nieuwe baan hebben. Bovendien krijgen oud-politici veel meer steun bij het zoeken naar een nieuwe baan en hoeven zij vijf jaar voor hun pensioen niet meer te solliciteren. Ronald van Raak maakt een wet om een einde te maken aan deze speciale regeling. Hij presenteerde zijn plan bij EenVandaag:

Van Raak: ‘Als politici wetten maken die gelden voor mensen die werkloos worden, dan moeten die regels ook voor politici zelf gelden. Speciale regels voor politici die werkloos worden zijn niet meer van deze tijd. Op de WW wordt steeds meer bezuinigd, evenals op de ondersteuning bij het vinden van nieuw werk. Ik ben daar tegen. Maar als politici besluiten om dit soort voorzieningen slechter te maken, dan moeten ook de voorzieningen voor hen zelf worden aangepakt. Mijn wet zal dit soort discussies in de toekomst voorkomen, omdat voor politici dan gewoon de WW gaat gelden.’

Betrokken SP'ers