nieuws

Van Nispen: Privatisering rechtspraak onacceptabel

Michiel van Nispen

'Het is onacceptabel dat de overheidsrechtspraak steeds vaker wordt omzeild, door bijvoorbeeld zorgverzekeraars, waardoor miljoenen mensen te maken kunnen krijgen met de robotrechters van e-court. Rechtspraak is een overheidstaak én mensenwerk, en dat moet vooral zo blijven.' Aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen in reactie op het onderzoek van Investico, Nieuwsuur en het Landelijk Overleg Sociaal Raadslieden waaruit blijkt dat e-court fors oprukt maar grote risico's met zich meebrengt voor de rechtsbescherming. E-court gedraagt zich als een echte rechtbank, maar is dat niet. Het betreft digitale arbitrage en alles gaat online.

Van Nispen: 'Er zijn zorgen over de onafhankelijkheid van deze commerciële geschilbeslechter. Het is niet transparant, want zaken worden niet gepubliceerd en het is onbekend wie de 'rechters' zijn. De kwaliteit deugt niet, er wordt niet kritisch naar de zaken gekeken door een mens maar er wordt beslist door een robot en bovendien wordt mensen niet duidelijk gemaakt dat ze hier niet aan gebonden hoeven te zijn. Dit zijn waarschijnlijk niet eens geldige uitspraken want strijdig met het recht. Het deugt niet, de minister moet ingrijpen. In eerdere antwoorden op Kamervragen van de SP is al beloofd dat e-court in de gaten gehouden zou worden, maar deze aanval op de rechtsbescherming en dreigende privatisering van de rechtspraak kunnen we niet accepteren. Vonnissen zijn niet te koop.'

Dat de robotrechter van e-court goedkoop lijkt ten koste van de overheidsrechtspraak komt vooral ook omdat de overheidsrechtspraak doelbewust zo duur is gemaakt de afgelopen jaren. 'Ook hier heeft Fred Teeven van de VVD weer een dubieuze rol gespeeld', aldus Van Nispen, die ook op dit punt opheldering wil. Van Nispen heeft Kamervragen gesteld en een debat aangevraagd met minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Betrokken SP'ers