nieuws

SP en ROOD starten petitie voor miljardenfonds van Shell voor Groningen

SP-Kamerlid Sandra Beckerman

Onder de leus ´(S)hell no!´ is de SP samen met ROOD, jong in de SP, een petitie gestart waarmee Shell wordt oproepen een miljardenfonds te maken voor de toekomst van Groningen. Vrijdag 2 februari om 13:00 wordt de petitie aangeboden bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Shell zette de NAM, het bedrijf dat in Groningen het aardgas wint, op afstand. SP-Kamerlid Sandra Beckerman en ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw zijn woedend, omdat Shell op deze manier haar verantwoordelijkheid ontloopt voor de aardbevingsschade die zij in Groningen zelf veroorzaakt. Shell is namelijk voor 50% eigenaar van de NAM. Beckerman: ‘Shell moet nu laten zien dat ze verantwoordelijkheid neemt voor haar daden door een miljardenfonds te maken voor de toekomst van Groningen. Uiteraard moet ook de staat, die fors heeft verdiend aan de gaswinning, daar evenredig aan bijdragen.’

Shell maakte naar schatting vorig jaar 15,7 miljard dollar winst en verdiende samen met Exxon in één jaar een half miljard euro aan de gaswinning in Groningen. De NAM heeft slechts 197 miljoen euro aan eigen vermogen en een half miljard euro gereserveerd om de schadeclaims te betalen. Beckerman: ‘Dat is volstrekt onvoldoende voor alle schade die er nu is en de vele claims die in de toekomst nog gaan volgen voor onder andere versterking van woningen en de daling van de waarde van huizen.’

Lisa de Leeuw
ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw

De Leeuw: ‘De Shell heeft grof verdiend aan de gaswinning in Groningen, maar vertikt het om verantwoordelijkheid te nemen. Wij pikken het niet dat deze multinational, die het predicaat koninklijk draagt, zich zo arrogant gedraagt. Groningen is te lang wingewest geweest. Nu is het tijd dat Shell gaat teruggeven.’

Teken hier de petitie!

Betrokken SP'ers