nieuws

Beckerman: Gelijke rechten voor alle huurders

Bij twee huurders wordt een grote huurverhoging aangekondigd. De ene huurder kan naar de Huurcommissie stappen en de woningcorporatie corrigeren, de andere huurder kan dat niet en moet zelf een oplossing vinden. SP-Kamerlid Sandra Beckerman wil dat alle huurders dezelfde rechten krijgen: 'Op dit moment kunnen huurders in de vrije sector hun huurprijs alleen in de eerste zes maanden aanvechten. Een sociale huurder kan altijd naar de Huurcommissie stappen. Dit onderscheid tussen huurders is niet goed en moet wat de SP betreft verdwijnen. De SP wil voor alle huurders dezelfde bescherming, of ze nou huren in een sociale huurwoning of in een vrije sectorwoning.'

Beckerman wil dat de verhuurders die meerdere keren op de vingers worden getikt door de Huurcommissie ook hoge boetes gaan krijgen. 'Huisjesmelkers moet je raken in hun portemonnee. Zo raakt hij kwijt wat ie aan extra winst heeft gemaakt door woonfraude. En daar doen we het liefste nog een flink schepje bovenop.'

Tenslotte wil de Beckerman dat huurders een afdwingbaar recht krijgt om de woning op te laten knappen. 'Nu kan de huurder een huurverlaging krijgen bij achterstallig onderhoud of schimmel. Dat stimuleert de verhuurder niet altijd om de woning daadwerkelijk te verbeteren. De huurder heeft dan wel huurverlaging, maar de woning blijft ongezond of onveilig. Dat moet worden opgelost.'

Betrokken SP'ers