nieuws

Van Nispen: Wetenschappelijk bureau moet weg bij ministerie van Justitie

Michiel van Nispen

'Het is onbestaanbaar dat het ministerie van Justitie en Veiligheid zich bemoeide met de inhoud van de onderzoeken van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum', dat zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. 'Zelfs conclusies liet het ministerie aanpassen. Dat is een doodzonde in de wetenschap. Dit wetenschappelijk bureau zou daarom niet meer onder dit ministerie moeten vallen om onafhankelijk onderzoek te garanderen.'

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de top van het ministerie ervoor heeft gezorgd dat de conclusies in onderzoeken over onder andere het coffeeshopbeleid zijn aangepast zodat ze beter aan zouden sluiten bij het beleid van het ministerie en Kamerbrieven. 'Ik voel me echt belazerd. Hoe moet je nou in de toekomst nog kunnen vertrouwen op wetenschappelijke onderzoeken van het WODC en de kwaliteit daarvan als blijkt dat de minister in het verleden gewoon mee heeft zitten schrijven?'

Volgens Van Nispen moet het wetenschappelijk bureau daarom echt onafhankelijk gaan worden. 'Dat de politieke VVD-leiding van dit ministerie niet te vertrouwen was, is hierbij nogmaals aangetoond. Ik vrees ook dat de problemen niet zijn opgelost, met klachten hierover is niet goed omgegaan. Politieke druk moet echt worden voorkomen, in het belang van de onafhankelijkheid en de integriteit van de wetenschap.'

Betrokken SP'ers