SP: Onderhandelingen Mercosur-verdrag stoppen

De SP ziet zijn zorgen over voedselkwaliteit, ontbossing en schade aan het klimaat door het Mercosur-verdrag bevestigd in de analyse van Greenpeace, en dringt erop aan om de onderhandelingen stop te zetten. Greenpeace lekte zes van de 15 hoofdstukken van het ontwerpverdrag tussen de Europese Unie met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur heeft grote zorgen om de haast waarmee de Europese Commissie bezig is om vrijhandelsverdragen af te sluiten: “Het verdrag met de Mercosur-landen past in het plaatje van grote, ingrijpende verdragen die vooral bedoeld zijn om de belangen van multinationals te dienen. In dit geval gaat het bijvoorbeeld over de belangen van de auto-industrie en ook de vleesindustrie. Met name de belangen van de vleesindustrie gaan ten koste van miljoenen hectaren tropisch regenwoud. Straks hebben wij goedkoop Argentijns vlees op ons bord, ten koste van onze eigen veetelers, ons klimaat en slechte voorwaarden voor dierenwelzijn. En dan is het nog maar de vraag hoe goed de kwaliteit van dat vlees is, gezien de schandalen die we gehad hebben.”

Mineur vindt het schandalig dat burgers nog steeds afhankelijk zijn van gelekte documenten zoals deze om te weten wat de Europese Commissie aan het doen is: “Nu de Europese Commissie besloten heeft om alleen nog maar verdragen af te sluiten waarvoor ze geen toestemming nodig heeft van de lidstaten, staat de burger nog veel verder buiten spel. De onderhandelingen over het Mercosur-verdrag moeten stoppen, en het handelsbeleid van de Europese Commissie en de Europese Raad moet volstrekt openbaar.”

Betrokken SP'ers