Lacin: Kabinet moet zorgen over uitbreiding vliegveld Lelystad serieus nemen

Cem Lacin

Het is teleurstellend dat het kabinet niet wil luisteren naar de zorgen van de bewoners van Gelderland, Overijssel en Friesland over de uitbreiding van luchthaven Lelystad. Dat vindt SP-Kamerlid Cem Lacin. Volgens de huidige plannen van het kabinet zullen vliegtuigen laag over natuurgebieden, dorpen en steden gaan vliegen. De SP stelde voor om eerst het luchtruim opnieuw in te delen om laagvliegen daarmee te voorkomen. Lacin: ‘De plannen van het kabinet hebben grote gevolgen voor mens, milieu en natuur. Ons voorstel doet recht aan de wensen en eisen van bezorgde inwoners en verschillende actiegroepen. De coalitiepartijen hebben het voorstel weggestemd en laten daarmee veel mensen in de steek.’ 

De oproepen van gemeenteraden en Provinciale Staten om eerst het luchtruim opnieuw in te delen voordat er een beslissing over luchthaven Lelystad wordt genomen, werden door de coalitiepartijen genegeerd. Het SP-voorstel was een exacte kopie van een aangenomen motie op het congres van D66, maar ook de fractie van D66 stemde tegen het voorstel.  Lacin: ‘De strijd is nog niet gestreden. De komende maanden spreekt de Tweede Kamer nog over de ernstige fouten die actiegroep HoogOverijssel heeft ontdekt in de rapporten van het ministerie. De SP zal deze debatten aangrijpen om opnieuw het kabinet te vragen om een herindeling van het luchtruim en zo de bewoners serieus te nemen.’ 

Betrokken SP'ers