nieuws

Van Nispen: ‘Rechtspraak moet voor iedereen toegankelijk blijven’

Michiel van Nispen

‘Iedereen in Nederland moet de rechter om een uitspraak kunnen vragen wanneer hij of zij denkt dat hem onrecht is aangedaan.’ Dat stelt SP-Kamerlid Michiel van Nispen voor in het debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Van Nispen: ‘Niet het recht van de sterkste moet gelden, iedereen heeft recht op recht. De griffiekosten voor de mensen met de laagste inkomens moet daarom worden afgeschaft.’

Met een beroep op het internationaal recht hebben de hoogste rechters in Nederland al in enkele uitspraken geoordeeld dat de toegang tot het recht onder druk staat voor mensen met lagere inkomens. Van Nispen: ‘Daarom moeten we nu besluiten gewoon netjes in de wet te zetten dat mensen die onder de bijstandsnorm zitten geen toegangskaartje voor de rechtszaal hoeven te betalen, want zelfs het lage tarief aan griffierecht is dan al een te hoge drempel’. 

Daarnaast stelt Van Nispen voor dat de griffiekosten voor rechtszaken rond kleine geldbedragen verlaagd worden. De griffiekosten in zulke zaken zijn vaak zo hoog dat het helemaal niet loont om die kosten te maken. ‘Als een persoon of bedrijf de rekening van 510 euro niet betaalt en je moet 470 euro betalen om naar de rechter te kunnen dan ga je dat natuurlijk niet doen. Zo houd je dus onrecht in stand, daar moeten we iets aan veranderen. Het midden- en kleinbedrijf vraagt hier ook al heel lang om.’

Van Nispen verwacht dat de minister positief zal reageren op zijn voorstellen: ‘Voordat de heer Grapperhaus de minister van Justitie en Veiligheid werd concludeerde hij al in zijn boek dat de griffiekosten de laatste jaren bewust zó hoog zijn gemaakt dat mensen met veel lagere inkomens niet zo gauw zullen proberen hun recht te halen. Nu is hij in de positie daar iets aan te veranderen.’

Betrokken SP'ers