nieuws

Van Nispen: 'Overheid moet weer bondgenoot van slachtoffers worden'

Michiel van Nispen

Misdaadslachtoffers wordt nog steeds onrecht aangedaan door het ministerie van Justitie en Veiligheid, vindt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. 'De kans is levensgroot dat je zaak op een stapel terecht komt. Slachtoffers moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid er voor hen is als bondgenoot, maar te vaak laat de overheid het afweten. De laatste maanden zagen we bijvoorbeeld nog dat veel tips van slachtoffers niet serieus werden genomen.' Van Nispen wil daarom meer geld van het kabinet voor meer personeel bij politie, OM en rechterlijke macht, om strafzaken sneller op te kunnen pakken. Ook wil hij dat bekende verdachten van ernstige zaken, zoals een zware mishandeling, binnen drie maanden voor de rechter komen.

Van Nispen: 'Minder dan 10% van de woninginbraken wordt opgelost. Voor cybercrime is dit zelfs maar 6%. Nabestaanden kregen zelfs te horen dat een moordonderzoek geparkeerd werd, omdat er te weinig rechercheurs zijn. Dit draagt niet bij aan het gevoel van rechtvaardigheid. Waarom kunnen slachtoffers en nabestaanden er niet op vertrouwen dat het onrecht wat hen is aangedaan wordt aangepakt?'

Slachtoffers krijgen nu nog te horen dat ze maanden moeten wachten omdat de overheid niet genoeg rechercheurs, officieren van justitie en rechters heeft. Strafzaken komen op een steeds groter wordende stapel terecht. Als er dan ook nog eens niets gebeurt met goede tips en adviezen van slachtoffers, zoals in de Hoornse zedenzaak, is het volgens Van Nispen niet vreemd dat mensen het vertrouwen in de rechtsstaat verliezen. Van Nispen zal zijn voorstellen doen tijdens de behandeling van de begroting Justitie en Veiligheid.

Betrokken SP'ers