nieuws

Van Kent: 10 maatregelen voor betere arbeidsomstandigheden

Bart van Kent

Doordat mensen langer doorwerken, is het aantal arbeidsongeschikten vorig jaar voor het eerst sinds jaren weer sterk gestegen. SP-Kamerlid Bart van Kent komt daarom met tien voorstellen voor de verbetering van arbeidsomstandigheden. Het aantal mensen die niet of minder kunnen werken door ziekte, nam in 2016 met 12% toe. Van Kent: 'De AOW-leeftijd wordt asociaal snel verhoogd. Daardoor hebben steeds meer mensen moeite om de eindstreep te halen. Wat de SP betreft gaat de AOW-leeftijd zo snel mogelijk terug naar 65. Maar zolang daar geen meerderheid voor is hebben werknemers in elk geval recht op goede arbeidsomstandigheden waar je zo gezond mogelijk je pensioen mee kan halen.' 

Van Kent stelt onder andere voor om de Nederlandse taal verplichte voertaal te maken, helemaal als dit belangrijk is voor de veiligheid van de werkplek. Andere voorstellen zijn het verlagen van het maximale tilgewicht, een meldplicht voor beroepsziekten maar bijvoorbeeld ook het terugdringen van nachtwerk. Onafhankelijke arbodiensten spelen hierbij ook een belangrijke rol. Zolang de werkgever de bedrijfsarts betaalt, blijft de schijn van belangenverstrengeling bestaan. 'VVD en D66 hebben de mond vol hebben van het verbeteren van de arbeidsomstandigheden om doorwerken tot zelfs 71 jaar mogelijk te maken. Deze leeftijd is absurd maar het minste wat ze nu kunnen doen is deze voorstellen omarmen. Ik reken dus op hun steun', aldus Van Kent. 

De tien voorstellen

  1. Taaleis De Inspectie SZW schrijft in haar jaarverslag dat het onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal op de werkvloer tot gevaarlijke situaties leidt. In de zorg bestaat al een taaleis omdat zorgverleners zich goed verstaanbaar moeten kunnen maken. Is de staatsecretaris bereid deze uit te breiden naar overige sectoren waarbij elkaar niet verstaan tot veiligheidsrisico’s leidt?
  2. Verlagen maximaal tilgewicht Werknemers die elke dag voorwerpen tillen of dragen hebben een grote kans op (blijvende) rugklachten. Het maximaal te tillen gewicht is 23 kg. Let wel: in de meest gunstigste situatie. Dit komt vrijwel nooit voor. Daarom moet het maximale tilgewicht worden herzien. Zeker voor oudere werknemers.
  3. Verbieden zware pakketten Om te voorkomen dat medewerkers op bijvoorbeeld sorteercentra toch onder druk gezet worden te zware pakketten te tillen, wordt het verboden om pakketten zwaarder dan de maximale tilnorm te verzenden. Alles zwaarder dan die norm kan niet langer per reguliere pakketbezorging.
  4. Arbeidstijdverkorting 60+ Werknemers van 60 jaar of ouder krijgen meer leeftijdsdagen – beter bekend als ouwe lullendagen – arbeidstijdverkorting.
  5. ’s Nachts werken terugdringen Tijdens nachtdiensten raakt je biologische klok verstoord. Als gevolg daarvan ben je meer vermoeid en minder alert. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden op de korte termijn en gezondheidsklachten op de lange termijn. Daarom moet het ’s nachts werken zoveel mogelijk worden teruggedrongen.
  6. Meldplicht voor beroepsziekten Een gedragscode over de afhandeling van beroepsziekten zoals nu wordt onderzocht, is wat mij betreft veel te vrijblijvend. Draagvlak of niet bij werkgevers, dat Expertise Centrum Causaliteit Beroepsziekten moet er komen inclusief een meldplicht voor beroepsziekten. 
  7. Toeslag zon- en feestdagen De onregelmatigheidstoeslag staat onder druk. Er is discussie over het eventueel verplaatsen van de toeslag naar bijvoorbeeld de maandag of zelfs over het helemaal afschaffen van de ervan. Daarom moeten cao’s met deze toeslag voor zon- en feestdagen algemeen verbindend worden verklaard.
  8. Aanpakken pesten en seksuele intimidatie Pesten en (seksuele) intimidatie op het werk is een groot probleem. Werknemers verliezen het plezier in hun werk, raken gedemotiveerd, functioneren slechter en kunnen te maken krijgen met psychische problemen die uiteindelijk kunnen leiden tot uitval. De werkgever heeft een wettelijke zorgplicht en moet arbobeleid voeren, ook tegen pesten. Hierop moet strenger worden toegezien.
  9. Onafhankelijke arbodiensten De bedrijfsarts wordt vaak niet onafhankelijk gezien. Zolang de werkgever de bedrijfsarts betaalt, blijft de schijn van belangenverstrengeling bestaan. Daarom stellen wij publieke, regionale bedrijfsgezondheidsdiensten voor waar bedrijven verplicht bij zijn aangesloten.
  10. Registratie blootstelling aan toxische stoffen Natuurlijk moet blootstelling aan giftige stoffen zoveel mogelijk worden voorkomen. Maar mocht het toch gebeuren, dan is goede registratie hiervan in het medisch dossier, van cruciaal belang. Ook wanneer gezondheidsklachten zich pas na lange tijd manifesteren, kan dan de oorzaak worden achterhaald.

Betrokken SP'ers