nieuws

Succes: zekerheid voor noodlijdende culturele instellingen

Na een lange politieke strijd krijgen noodlijdende culturele instellingen de komende kabinetsperiode eindelijk zekerheid. Deze instellingen kregen eerder een positieve beoordeling, maar door bezuinigingen was er elk jaar 10 miljoen euro te weinig om deze instellingen te helpen. SP-Kamerlid Peter Kwint: 'Tijdens Rutte-II zaten deze instellingen in permanente onzekerheid en werden ze elk jaar opnieuw op het laatste moment gered door de inspanningen van de SP en andere partijen. We hadden voor dit jaar hetzelfde voorstel klaarliggen. Maar we zijn blij met de structurele steun die deze mooie initiatieven nu krijgen.'

De SP pleitte dit jaar al eerder voor de tien miljoen euro extra, die deze festivals en podia verdienen. Kwint: 'Terwijl de programmaboekjes voor het volgend theaterjaar al bij de drukker lagen, wisten instellingen jarenlang niet of ze het jaar erna nog zouden bestaan en of ze hun werknemers nog in dienst konden houden. Ik ben blij dat het personeel, hun publiek en de instellingen nu de zekerheid krijgen die ze verdienen, zodat ze hun goede werk kunnen voortzetten.'

Betrokken SP'ers