nieuws

Roemer: Stop op belastingdeals voor multinationals

SP-leider Emile Roemer wil dat het kabinet stopt met het maken van belastingafspraken met multinationals, zolang niet zeker is of alle regels worden nageleefd. 'Iedereen moet normaal belasting betalen in Nederland. Behalve de multinationals dan. Voor hen wordt de rode loper uitgerold en worden afspraken gemaakt zodat zij zo min mogelijk belasting betalen. Nederland loopt daardoor minstens 5,5 miljard euro mis. Daar hadden we het eigen risico van af kunnen schaffen en de lonen kunnen verhogen. Stop deze voortrekkerij en stel mensen boven multinationals.'

Volgens Roemer is deze zogenaamde rulingpraktijk te schimmig  om te laten voortbestaan: 'Niemand kan de belastingdeals controleren dus we weten niet of multinationals hier worden bevoordeeld boven mensen. Zelfs de Tweede Kamer krijgt geen inzage.'

Dat belastingafspraken niet altijd voldoen aan de wet blijkt uit het feit dat de ruling met Starbucks door de Europese Commissie is bestempeld als 'illegale staatssteun' ofwel het verlenen van fiscale voordelen aan dit bedrijf, die niet voor andere belastingbetalers geldt. Ook de ruling aan de producent van Pampers en Gillette, voldoet niet aan de gestelde eisen.

Betrokken SP'ers