nieuws

Kooiman: Medicijnen betaalbaar voor iedereen

Nine

Medicijnen moeten tegen normale prijzen beschikbaar zijn. Daarom presenteren SP, GroenLinks en PvdA dinsdag een plan om de macht van de farmaceutische industrie te doorbreken. SP-Kamerlid Nine Kooiman: ‘Hoog tijd dat we de macht van de farmacie aan banden leggen. De prijzen van geneesmiddelen zijn torenhoog, waardoor de toegankelijkheid van medicijnen onder druk staat. Tegelijkertijd maakt de industrie belachelijk hoge winsten op medicijnen die ook met publiek geld zijn ontwikkeld. Daarom doen wij gezamenlijk een aantal voorstellen om de macht van de farmaceutische industrie terug te dringen, meer transparantie te creëren en de overheid een grotere rol te geven om geneesmiddelen weer betaalbaar te maken voor iedereen.’

Met het plan willen de partijen een einde aan de onderhandelingen over de ruggen van patiënten, aan de torenhoge winsten voor farmaceuten en schimmige onderlinge afspraken. Daardoor kunnen patiënten rekenen op de medicijnen die ze nodig hebben, krijgen de fabrikanten een eerlijke prijs voor hun producten en wordt de ontwikkeling van nieuwe medicijnen gestimuleerd.

SP, GroenLinks en PvdA doen in de nota ruim twintig voorstellen om de medicijnmarkt weer gezond te maken. Een kleine greep uit de maatregelen:

  • Een verbod op het eindeloos verlengen van octrooien (patenten), zodat een medicijn sneller goedkoop geproduceerd kan worden.
  • Een Nationaal Fonds Geneesmiddelenonderzoek, voor onafhankelijk medisch onderzoek. Onderzoeksprioriteiten worden bepaald door de overheid en niet door de farmaceuten.
  • Tegengaan van belangenverstrengeling tussen arts en big farma door agressieve marketing in te dammen en het reclameverbod actief te handhaven.
  • Inzetten van dwanglicenties als farmaceutische bedrijven weigeren absurd hoge prijzen te verlagen.
  • Aanpassing van de mededingingswet en scherper toezicht om misbruik van macht beter te kunnen bestrijden
  • Een einde maken aan ondoorzichtige prijsonderhandelingen.