nieuws

Europese Commissie bedwelmd door liberaliseringsroes in voorstellen over streekvervoer

Foto: Rob Dammers (https://www.flickr.com/photos/robdammers/) (CC BY 2.0)

SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong verwerpt de voorstellen die de Europese Commissie vandaag presenteert over het streekvervoer: ´Je zou denken dat de Europese Commissie beseft dat burgers in Europa gewoon goed openbaar vervoer willen, ook in minder of niet rendabele gebieden. De voorstellen van vandaag laten zien dat de Commissie hier geen enkele boodschap aan heeft. Ze leeft nog steeds in een stinkende liberaliseringsroes. Voor de Commissie is streekvervoer gewoon een markt en haar voorstellen zijn er alleen op gericht de concurrentie te bevorderen. Dat is leuk voor grote vervoersbedrijven, maar de burger heeft er niets aan. De voorstellen moeten dan ook integraal van tafel´.

Volgens de Commissie kan met de wijziging van de regels voor touringcar- en autobusdiensten een slag worden geslagen om meer mensen uit de auto in de bus te krijgen. De Jong: ´Dat is grote onzin, want het opengooien van de streekvervoermarkt leidt op den duur alleen maar tot verliezers. Busmaatschappijen richten zich op de rendabele lijnen tussen steden en gaan daarbij de concurrentie met het spoorwegennet aan. Streekvervoerders concurreren met internationale vervoerders, waardoor de niet rendabele streeklijnen zullen verdwijnen. In een wereld waar ´openbaar vervoer´ toch al onder druk staat is dit een weg die wij niet moeten inslaan´.

Betrokken SP'ers