Commissie trekt misleidende conclusies over arbitrage

Foto: Tamaki Sono, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Foto: Tamaki Sono, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

De Europese Commissie misleidt Europese burgers met een veel te positieve voorstelling van zaken over het draagvlak voor arbitrage. Dat concludeert een collectief van maatschappelijke organisaties die het onderzoek van de Commissie onder de loep namen. De SP vraagt de Commissie haar werk over te doen.

Eind vorig jaar lanceerde de Commissie een publieke consultatie over het Multilateral Investment Court, een speciaal hof dat arbitragezaken moet gaan afhandelen die aangespannen worden op basis van Europese handels- en investeringsverdragen. Het MIC is een reactie op het brede verzet tegen private arbitrage achter gesloten deuren (ISDS), en bevat enkele verbeterpunten. Toch ligt het MIC evenzeer onder vuur, omdat het multinationals nog steeds eenzijdig de mogelijkheid geeft staten aan te klagen. De Commissie hoopt zo snel mogelijk een akkoord te bereiken over het MIC, en vroeg maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden naar hun mening.

De conclusie van het onderzoek, namelijk dat er brede steun zou bestaan voor het MIC, blijkt echter gebakken lucht. Slechts 7,8% van de respondenten sprak onvoorwaardelijke steun uit voor het MIC, terwijl 16,7% de voorkeur gaf aan een ambitieuzer voorstel. Erger: maar liefst 46,5% bleek eigenlijk tegen het MIC te zijn. Anne-Marie Mineur, SP Europarlementariër en woordvoerder handel: “Dit is geen lichte vertekening, het is ronduit een valse voorstelling van zaken. Ik heb de Commissie gevraagd om een reactie op de bevindingen van de ngo’s, en als blijkt dat inderdaad de verkeerde conclusies zijn getrokken, moet het onderzoek maar over. Het is een typisch voorbeeld van hoe de Commissie democratische inspraak saboteert.” De SP is kritisch over het MIC, omdat het de rechten van investeerders versterkt.

Betrokken SP'ers